Şehirlerimizi, yapılan binaları, köprüleri, yolları sanki sonsuza dek yaşayacakmışçasına hayal ederiz. "After Effects", Daniele Del Nero'nun yapıların sürekliliği üzerine yoğunlaştığı projesi.
Del Nero, kartondan 5-10 cm büyüklüğünde bina maketleri oluşturuyor. Bunları ıslatıp una buluyor ve kapalı bir kabın içinde bekletiyor. Kabın içindeki hava ile yavaş yavaş küf oluşuyor. İçerideki hava bittiğinde haliyle küf de gelişemiyor ve form değişimi bitiyor. Del Nero, bu formları fotoğraf medyumunu kullanarak aktarıyor. Haliyle burada bir performatif çalışma olduğunu, fotoğrafların bize bu sanatsal ürünü aktardığını da söylemek mümkün. Diğer bir yandan bunların fotoğraf ile aktarılması bizde ‘zaman/süreç/zamansızlık' algısını uyandırıyor. Bu sayede çalışma yeni bir mecra bularak kendi içinde bir anlam daha edinmiş oluyor.
Özellikle geçmişe ait mimari yapıların maketlerini yaparak, terk edilmişlik hissini artırdığını söyleyen Del Nero, şöyle diyor: "Daha belirsiz ve tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz. Topluluklar zarar görmek ve bakteriyel hastalıklar konularında giderek hassaslaşıyor. Projeyi biraz daha geliştirip toplulukarın yaşamı üzerinde ‘Hastalık Hastalığı' isminde bir proje oluşturma niyetindeyim."
Hastalıklar, çürüme, bozulma gibi durumlar; bilinçli bir şekilde kendi yarattığımız ürünler. Yaşam standarları bazında ürettiğimiz, geliştirdiğimiz ürünler olmasına rağmen bir süre sonra tehdit olmaya başlıyor ve korkuyu tetikliyor. Del Nero'nun çalışması bu noktada insan davranışıyla benzer bir çizgide yer alıyor.