Realistic Worlds

#11
Ray Ewing
Hakkında
Orta Format
Hakkında Diğer Yazıları

Gündelik hayat içinde pek çok yerde karşımıza farklı imajlar çıkıyor. Ürün ambalajlarındaki görsellerden yapay formlara ve devasa baskılara kadar pek çok şekilde ilgimizi çekecek konulara işaret ediliyor. Çünkü hepimizin hayalleri var; sahip olmak istediği şeyler ya da bulunmak yerler var.

Ray Ewing'in "Realistic Worlds" çalışması, gerçek dünyanın içindeki bu dekorların sadece küçük bir bölümü. Ewing'in projesinde de gördüğümüz gibi, imaj yaşadığımız standart bir apartman alanına bile tatil çağrışımı yaptırabiliyor. Çünkü kabaca "Tatil bölgesinde muhakkak palmiye vardır." gibi genel bir algı oluşmuş. Keza tatilde "deniz, kum, güneş" de olmazsa olmazdır ve bu nedenle tatil reklamları da bu imgelerle bezelidir. Bu noktada Burak Arıkan'ın tatil kavramı üzerine yapılan "Lütfen Rahatsız Etmeyiniz" sergisindeki Mono-tatil isimli çalışmasını hatırlamakta fayda var. Türkiye'nin çevresindeki turizm ülkelerinin tanıtım filmleri üzerinden turizmdeki temsili imgeleri ve bağları inceleyen Arıkan'ın işinin bir parçası olan dijital baskıda da bu algı uyandıran kelimeler ve birbirleriyle bağlarını görmüştük.

Görsel algımızla oynamak, onu yönlendirmek bu kadar kolay galiba. Ewing, algımızla oynayan durumları gösterdiği fotoğraflarını, algımızı yönlendirecek bir başlıkla sunuyor. Güncelleme #10'da yer alan Landscapes'deki durum gibi, biz bile kendi algımızı yönlendirip çoğu şeyi kabullenirken, başkasına izin vermememiz işten bile değil. Böylece fotoğraflara bakarken gerçeklik/yapaylık arama oyunu oynuyoruz istemeden. Tabii gerçekliği incelediğimiz fotoğrafların da dünyanın gerçekçi görünen bir yanılsaması olduğu da oyunun bir parçası.