Stranger: Memories

#07
Jamie House
Orta Format
Hakkında Diğer Yazıları

Facebook, Twitter, Flickr gibi sosyal ağlarda yer aldığınızda size ait şeyleri uçsuz bucaksız evrene bırakmış olursunuz. Hiç tanımadığınız insanlar sizinle paylaştıklarınız üzerinden bir iletişim kurabilir. Bunun ne kadar kısıtlanabileceği ve ileride bu paylaşımlara ne olacağının tam bir muamma. Jamie House, "Stranger: Memories" çalışması ile bu konuyu sorgulayanlardan biri.

Jamie House, çalışmasını yüz yüze tanışmadığı ancak çevrimiçi arkadaş olarak göründüğü insanların ‘Flickr' ve ‘Facebook' hesaplarındaki görseller üzerinden oluşturmuş. House, kendi ürettiği iğne deliği kamerayı, farklı kişilerin sosyal medyada yaptıkları gönderimlerin gezilmesi sırasında bilgisayar ekranına odaklayarak görselleri oluşturmuş.

House çalışması ile ilgili olarak sanatçı; insanların anılarına, tatillerine, kutlamalarına erişerek bir görüntü kaydettiğini söylüyor ve bunun bir portre olduğunu düşünmüyor. Çıkan görüntü, birinin yaşamı hakkında, bir araya gelmiş katmanlardan oluşuyor. Bu proje,  bize ait görsellerin insanların erişebileceği hale gelmesi ve bilgilerin paylaşımını inceliyor. Projenin, insanları özel hayatın paylaşımı konusunda düşünmeye sevk etmesini istiyor. Ayrıca insanlar öldükten sonra çevrimiçi anılarının ne olacağını da bu seri dahilinde soruyor.