6426 per km2

#05
Greer Muldowney
Hakkında
Orta Format
Hakkında Diğer Yazıları

Amerikalı fotoğrafçı Greer Muldowney'in  "6426 per km2" isimli çalışması dünyanın en yoğun nüfuslu kentlerinden biri olan Hong Kong'da çektiği fotoğraflardan oluşuyor.

Hong Kong'ta kilometrekare başına 6426 insan yaşıyor. (Sayıyı daha iyi kavrayamabilmemiz için söylemek gerekirse; 2011 verilerine göre bu sayı İstanbul'da 2612.) Bu yoğun kenti, son zamanlarda örneklerinden aşina olduğumuz dingin bir dille anlatıyor. Muldowney'in benzerlerinden sıyrılmasının nedeni ise bu fotoğrafları çekme sebebinin yanı sıra bize neden gösterdiğini de anlatıyor olması.

Çin'de ve onun batı yüzü Hong Kong'da geliştirilebilir kaynaklar, sürdürülebilirlik uygulamaları ve küresel gücü medya sayesinde yayılıyor. Muldowney'in amacı ise izleyicilerin bu başlıkları tamamlaması, ayrıca fotoğraflarda bahsi geçen mekanların istatistiklerden ziyade ‘ev' olduğunun farkına varılması.

Muldowney çalışması ve ilgili yazısında günümüz medyasının yaptığı gibi gerçeklik sözü sunmak yerine, batıyı dünyanın öteki tarafı için bir mülakata tabi tutuyor: Bu durum batıda şaşkınlık mı, yoksa değişen küresel iklim ve gelecek için korku mu uyandırıyor?