Match a Match

#21
Anastasia Soboleva
Hakkında
Orta Format
Hakkında Diğer Yazıları

Anastasia Soboleva'nın ISSP 2016 sürecinde Alejandro Chaskielberg eşliğinde gerçekleştirilen "Documentary Experiments" Atölyesi'nde ürettiği "Match a Match" projesi, son derece nesnel bir konuya sıcacık ve kişisel bir bakış açısı; dahası anıların kıymetine şapka çıkarış niteliğinde.

ISSP'nin gerçekleştiği küçük Letonya kenti Kuldiga, terk edilmiş alanlar açısından büyük bir bolluk içinde. Soboleva da bu mekanlardan birine, "The Vulcans Fabrikası"na odaklanıyor. 1878 yılında Kuldiga'da kurulan bu kibrit fabrikası, kısa sürede şehrin en büyük istihdam kaynağı haline geliyor. 2004 yılında kapanan fabrika şu anda tamamen terk edilmiş halde.

Soboleva çalışmasını "Kişisel ve genel anlamda, şeylerin oranlarıyla oynamak istedim. Fabrikanın yapısının birkaç yalın fotoğrafını çekip bunları kibritlerle, fabrika çalışanlarının arşiv fotoğrafları üzerinde tekrar üretmeyi denedim." sözleriyle özetliyor.

Her dilin kendine ait oyunları vardır. "Match a Match" de İngilizcenin güzelliklerinden payını alıp üretilmiş bir sözcük oyunu olarak, hem "kibriti kibritlemek" hem de "kibriti eşleştirmek" şeklinde Türkçeye çevrilebilir. Kelimeyi daha ziyade eşleştirmek anlamında kullandığını belirten sanatçı; fabrika kalıntılarının iki boyutlu fotoğraflarındaki yapıları kibritlerle modelleyerek onları yeniden üçüncü boyuta taşıyor. Fabrika çalışanlarının arşivlerinden bulunan fotoğraflar üzerinde tekrar üretilen bu modeller, fotoğraflardaki hikayelere de yeni mekanlar yaratıyor. Bu sayede, kibrit çöpleri de yalnızca fabrikanın üretimi değil artık, bir anlamlar bütünü.

Çalışmanın sergisine, fotoğrafların yanı sıra  kibrit çöplerinden oluşturulan bu yapılar da eşlik etti. Fabrika fotoğrafları ile kibrit çöplerinin perspektifinin tam olarak eşleştiği biricik noktada mekanların, anıların içine dahil olmamak ne mümkün.