Loneliness Online

#16
Sergey Melnitchenko
Hakkında
Orta Format
Hakkında Diğer Yazıları

Loneliness Online, Sergey Melnitchenko'nun görüntülü sohbet sitelerinden ve google görsellerinden edindiği fotoğraflarla oluşturduğu diptik projesidir. Fotoğrafların bir yarısı görüntülü sohbette genital bölgelerini gösteren yalnız erkekler oluşurken, diğer yarısını görsel olarak uyumlu ağaç fotoğrafları tamamlıyor.

Melnitchenko proje metnine Vikipedi'de "yalnızlık" için yazılan metinle başlıyor: "Yalnızlık, sosyo-psikolojik bir olgu; yakınlarının olmamasıyla, insanlarla pozitif duygusal bağlar kuramamakla alakalı. Sevdiğin birini kaybetme korkusu gibi, sosyal izolasyona sebep olabilecek psikolojik nedenlere sahiptir. Yalnızlık, gençlerde kendine yakışan eşi bulamama durumunda ortaya çıkıyor. Daha ileri yaşlarda bir yakınını kaybedince ya da genç kuşakla ortak bir dil bulamayınca kendini gösteriyor. Aşırı durumlarda, yalnızlık depresyona yol açabilir. Yalnızlık bir konu olarak edebiyatta, müzikte, filmlerde, şiirlerde sıkça işlenmiştir."

Devamında ise, bu sürecin nasıl başladığını anlatıyor: "Arkadaşlarımla görüntülü sohbet başında vakit harcarken, bir anda görüntülü sohbetin, farklı ülkelerden bazı gençler ve o kadar genç olmayanlar tarafından kendi genital bölgerini göstermek için en olağanüstü şekillerde kullanıldığını fark ettim ve buna çok şaşırdım. Sonrasında özellikle böyle insanları bulmak için çalışmaya, bu sohbetlere daha fazla zaman harcamaya başladım. Video sohbetlere harcanan zaman içerisinde yaklaşık 200-300 karakter yakaladım ve daha sonra en ilginçlerini seçtim. Resimlerin sol tarafı bu şekilde oluştu. Sağ taraf içinse, ağaçları seçtim."

Sanatçı görselleri ekran görüntüsü alarak ya da bir cep telefonuyla ekranın fotoğrafını çekerek oluşturmuş. Bir bölgedeki tek başına bir ağaç tekilliği ve yalnızlığı bizde çağrıştırır. Dolayısıyla sanatçının aynı estetik dille ağaçları ve internette bu şekil bir arayışta olan insanları bir araya getirerek yalnız çiftler oluşturduğunu görüyoruz.