G.E.M. (No: #02)

#12
G.E.M.
Diğer Yazıları

FORUM SMENA – Müzeden Yeşeren Demokrasi

Derin Pratik'ten bir Proje Önerisi

Smena Anadolu'daki antik kentlerin en küçüğüdür. Kentin bulunduğu bölge bugün hala kara ulaşımının olmadığı bir sahil köyüne, kurtarılmış bir tatil beldesine dönüşmüştür. Her antik kent gibi Smena'nın da bir amfitiyatrosu bulunmaktadır. Yedi sıralı kaveasıyla Smena amfitiyatrosu Antik Yunan'da demokrasi anlayışının en küçük topluluklarda bile uygulandığını cesurca yüzümüze vurmaktadır. Doğrudan demokrasinin bu en çarpıcı ve gerçek uygulaması günümüz kentlerinde düzenlenen forumlarla tekrar hayata geçmiştir.

Forum Smena projesi, söz konusu amfitiyatronun birebir ölçekteki bir replikasını GEM'in bahçesine inşa etmeyi önermektedir. GEM ülkemizin en önemli sanat kurumlarından biri olmakla beraber ülkenin en küçük fakat güçlü komünitelerinden biri olan sanat profesyonelleri grubunu da etrafında toplamayı başarmıştır. Daha önceki etkinliklerinde ortaya koyduğu tavrı ile GEM, sanatın ve sanat emekçisinin yanında olduğunu, sanat özgürlüğünün bir savunucusu olarak açıkça ortaya koymuştur. Proje ilhamını en başta GEM'in bu gücünden almaktadır.

Projenin bir ayağı da amfitiyatro replikasında gerçekleşecek forum ve etkinliklerin programını düzenlemektir. Forum Smena'da gerçekleşecek tartışmalarda ziyaretçiler sanat dünyamızdan seçkin isimlerin düşüncelerini birinci ağızdan dinleme fırsatını elde edecektir. Böylelikle sanatsever sanatın gidişatı ile ilgili söz söylemenin tadına varabilecektir. Smena amfitiyatrosunun bir replikasını bahçesine taşıyarak GEM, demokrasiyi ve fikir paylaşımını deneyimleyebilecekleri yegane ortamı sanat profesyonelleri ve takipçilerine armağan etmiş olacaktır. Buna ek olarak müzenin bahçesindeki denize nazır Forum Smena'da yapılacak forumlar, ziyaretçilere bu sıcak İstanbul günlerinde ılık bir Akdeniz meltemi de estirecektir.