Three Months Later

#08
Toshiya Watanabe
Hakkında
Orta Format
Hakkında Diğer Yazıları

"3 Months Later", Toshiya Watanabe'nin Fukushima'daki felaketten sonrasını görüntülediği fotoğraf projesi.

Japonya'yı felaket üstüne felaket vurmuş olmasına rağmen en ölümcül olanlardan nükleer sızıntının sessiz ve anlaşılmaz biçimde öldürdüğünü Watanabe'nin fotoğraflarında açık bir şekilde görebiliyoruz. Fotoğrafların dili hep karşılatığımız şekilde soğuk ve mesafeli. Ancak bu sefer o uzak sessiz duruşun çok önemli bir sebebi var.

11 Mart 2011'de Fukushima Nükleer Santrali'nde yaşanan felaketin ardından, buraya sekiz kilometre mesafede yaşayan Watanabe ve bölge sakinleri hükümet kararıyla evlerini terk etmek zorunda kaldı. Watanabe'ye göre orası artık ‘yasak şehir'di. Felaketten üç ay sonra, 12 Haziran 2011'de şehrine yeniden girme şansı verilen Watanabe, anılarını yaşadığı evini yeniden görebildi. Ziyareti sırasında bu fotoğrafları çekti ve serinin son fotoğrafında görülen aile albümünü aldı.

Çernobil'den beri nükleer sızıntı kaynaklı felaket fotoğrafı görmemiştik. Gördüklerimiz ise ya siyah beyaz olduğundan ya da sonuçlara doğrudan tanık olmadığımız için masal gibi geliyordu. Fakat bu sefer karşımızda iletişim ve haber ağları sayesinde her detayını çok iyi bildiğimiz bir afetin sonucunu gösteren fotoğraflar var. Üstelik bu afetin mağduru bir fotoğrafçının gözünden…