Hyva Kaytos (Güzel Huy)

#03
Iiu Susiraja
Hakkında
Orta Format
Hakkında Diğer Yazıları

Iiu Susiraja'nın otoportre çalışmaları, kendine barışık bir insanın bilindik estetik kavramına uymayan fotoğraflarından oluşuyor.

Yüzümüze gerçekleri tokat gibi çarpan ve şaşırtan fotoğraflar bir yandan da fazlasıyla soğuk ve dingin. Fotoğrafların hiç birinde hastalık sayılabilecek fiziksel sorunları, şişmanlığı ya da zayıflığı, yerden yere vurmuyor. Aksine hiç bir şiddet ögesi kullanmadan, büyük bir ciddiyetle anlatmak istediklerini sunuyor.

Projede görmek istenilen mükemmel fizikli kadınların yerine; kuzey fotoğrafının dinginliği ve tepkisiz yüz ifadesi görünüyor. Bu durum, tirajikomik havayı ortadan kaldırıp fotoğraflara ciddiyetle bakabilmemizi sağlasa da bir soruyu daha beraberinde getiriyor: İiu Susiraja bedeniyle fazlasıyla barışık, peki halinden memnun mu?

Susiraja, Orta Format için otoportre çalışması Hyvä Käytös'u (Güzel Huy) anlattı:

 "Kendimin fotoğraflarını çekiyorum çünkü bu gayet iyi bildiğim bir konu. Diğer şeyler o kadar tanıdık değil. Otoportre çekmemin bir diğer amacı ise izleyicilerin benim duyduğum hislerle aynı hisleri duymasını sağlamakla alakalı. 

Ben kendimle ilgili konularda en ehil kişiyim ve artık izleyiciler de bunu görebilir. Bu konuların devamlılığı hakkındaki soruyla ilgili. Bu gücü sanat sayesinde alıyorum. Bir şekilde insanlara nereye gideceklerini söylüyorum.

Aslında fotoğrafları çekerken çok kurgulamıyorum, daha ziyade rastlantısallıklara inanıyorum. Kamera karşısında olabildiğince boş olup, fotoğraftaki diğer nesnelerin sanki dans partnerimmişcesine beni yönlendirmesine izin veriyorum. Umarım fotoğraflarımı gören insanlar da kendilerini bu şekilde fotoğraflayabilme özgürlüğünü bulabilirler.

Sanatımda, modern sanatta da denildiği gibi, "Kendini azaltan aslında kendini yüceltendir." diyorum. Fotoğraflarım köy delilerine ve mahvolmuş, olaylarla başa çıkma yöntemi kötü davranış olarak nitelendirilebilecek insanlara bir övgüdür.

Özellikle bu fotoğraflar şan, şöhret ve anormal; ancak aslında gayet normal anlar. Bana ait olan , benim fotoğrafım, bu konuyu muhakkak öğreneceğim. Diğerleri sadece misafir. Burada gerçek olan bana ait olan fotoğrafım. İsteğim, seyircinin benim hissettiklerimi hissetmesini sağlamak. Ben bu konuyu en iyi yaşayan, en fazla etkilenen ve şahit olan şahısım ancak şu an bu rolüme izleyici rolü de eklendi. Bu nedenden dolayı olanlar, olayların tekrarı gibi gelebilir. Kendime geri dönebilmek için her türlü kuvvetten yardım alıyorum. Siz, uzun ve derin bütün kokuları duyumsayabilirsiniz."